Kakao krizi bayram çikolatasını teğet geçiyor

Dünya kakaoyu konuşuyor. Kakao fiyatları, Gana ve Fildişi Sahili gibi önemli kakao üreticisi ülkelerde hayal kırıklığı yaratan hasatların ardından küresel piyasalarda 10 bin sınırında işlem görmeye devam ediyor. Kakaonun maliyeti geçtiğimiz yıl üç kattan fazla arttı. Artan maliyetler dünyadaki kakao çekirdeklerinin yarısından fazlasının toplandığı Gana ve Fildişi Sahili’ndeki kakao kıtlığından kaynaklanıyor. Bunun temel nedeni ise El Nino olarak gösteriliyor ve gübre yetersizliği ile küçük çiftçinin kakao ağaçlarına iyi bakamaması gibi nedenler rekoltenin düşmesine neden oldu. 

Kakao krizi Avrupa basınında Paskalya öncesi çikolata fiyatlarının artmasına neden olacak bir üretim sorunu olarak gösterildi. Peki bayram öncesi Türkiye’de durum ne? Üreticiler bayram için üretim planlamalarının aylar öncesinden yapıldığını ve bu nedenle ne Ramazan ne de Kurban Bayramı için çikolatalarda fiyatların etkilenmeyeceğini belirtiyor. 

Halen marketlerde satılan 200 gramlık madlen çikolata paketleri 85 ila 250 lira arasında değişiyor. Ünlü markaların 500 gramlık paketleri ise 500 ila bin 300 lira arasında satılıyor.

‘HAZİRANDA ETKİLER’

Patiswiss Yönetim Kurulu Başkanı Elif Aslı Yıldız kakao krizinin etkileriyle ilgili sorumuzu, “Fiyatları tuttuk” diye yanıtladı. Yıldız, “Bağlantılarımız var, yani sabit fiyattan ödeyip stokunuzu yapıyorsunuz. Ancak haziranda herkes pozisyonlarını kaybedecek. Şu anda kârlılık yüzde 20’den fazla etkilenmiş durumda” dedi.

Yıldız, “Dünyada fiyatlar artacak, talebin düşmesiyle birlikte belki borsa da geri çekilecek, bunu da bekliyoruz. Fiyatlar çok artacak, müşteri almazsa iç piyasada üretim kapasitesi düşecektir. Eğer Avrupa fiyat artışına tepki verirse fiyat geri gelir. Çünkü bizdeki tüketim çok az” bilgisini verdi. Yıldız, Kurban Bayramı için üretimin hazır olduğunu da ifade ederek, “Bu yüzden fiyatlara çok yansıtmayacağız. Fiyatlar eylül ayı gibi artacaktır. Kilogramda en az üç-dört kat artar” dedi.

SAHTE ÇİKOLATAYA DİKKAT

-KAKAO fiyatlarının artması ve bayramda artan talep, piyasada hileli ve merdiven altı üretilen çikolata endişesini artırdı. Bu yüzden açıkta satılan çikolataları almamak ve etiketleri iyi okumak gerekiyor. Gerçek çikolata kakao yağından oluyor. Dolayısıyla içeriğinde bitkisel yağ olmaması en önemli konu. Son zamanlarda çikolataya kakao yerine kokolin konulduğu da biliniyor. Kakao yerine kullanılan bu malzeme, insan sağlığını tehdit ediyor.

7 MİLYON TONLUK ÜRETİM

-İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı da “Kakaonun dünya borsasında stokları hep yüksekti. Dünya çikolata pazarında 7 milyon tonluk bir üretim var ve bu üretim son 20 yılın ortalamasını aldığımız zaman sürekli yüzde 4-7 büyüdü. Bir tarafta kakao ve kakao türevlerinin kullanıldığı ürünlerde bir büyüme; diğer tarafta ise kakao çekirdeğinin üretiminde düşüş var. Bundan dolayı çikolata fiyatlarının geleceğine ilişkin çok olumlu şeyler söylemek zor” dedi.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top